SAMİ DAYANGAÇ


YEREL SEÇİMLER (1)


 

Yerel seçimlere az bir zaman kala aday adayları bir bir açıklanıyor. AK Parti’den başlayarak kısa bir analiz sunalım. Bu partide temayül yoklaması yapılsa da sonucu büyükler tayin eder. Geçmişte yapılan temayül yoklamalarından çıkan sonuçlar ortada. Melikgazi İlçe Başkanı Gökhan Ülke ilçe başkanlığından ayrılarak aday adaylığını açıkladı. Bu kararı alırken küskünlük, kırgınlık olmasın diye başta Belediye Başkanı olmak üzere gerekli görüşmeleri yapmış ve öyle de açıklamıştı. İyi de Palancıoğlu Başkan bırakıyor mu ki aday adayı oldu? Geçmişte de, şimdi de dedikodu üretim merkezleri yani DÜM’ler faaliyette. Neymiş Palancıoğlu Başkan büyükelçi olmak istiyormuş, üniversiteye dönmek istiyormuş. Muş oğlu muş… Mustafa Palancıoğlu'nun bu sayılanlar konusunda hiçbir talebi ve beklentisi yok, önce bunun altını çizelim. Şayet Memduh Büyükkılıç Başkan bırakırsa, aday olmazsa o zaman ibre Palancıoğlu'na döner ve Mustafa Palancıoğlu bu göreve çalışır. Parti başkanı, büyükler karşılığı var, Memduh Başkan bir dönem daha çalışsın derlerse Palancıoğlu Başkan yerinde kalır, Gökhan Bey de meclis üyesi olur.

Kim hangi ilçeden aday olursa olsun dikkat edilmesi gereken hususlar var, olmalı da. Mesela adayların parti ile ilişkisi nedir, programlara katılım sağlıyor mu? Paraşütle tepeden inen adayın ilgi göreceğini sanmıyoruz. Aynı şekilde belediye meclis üyelerinin de belediyelerle hiçbir işi olmayan adaylardan seçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Belediye meclis üyeleri başkanlar kadar sorumludur, çalışmaları ve toplum yararına gayret göstermelidirler. Üyeler de proje üretmeli, sadece el kaldırıp indirenler olmamalıdır.

AK Parti ittifak ortağı partinin belediye başkanlıklarını aldığı ilçelerde aday adaylığı başvurusu almıyor, ama ortakları? Partiler ittifak yapacaklar mı, adaylar, meclis üyeleri nasıl belirlenecek, nereler ortaklara bırakılacak hususunda anlaşıp açıklamadan aday adaylığı başvurularının doğru olmayacağını düşünüyoruz. MHP’den aday adaylığı açıklamaları peş peşe geliyor. Mesela Adnan İncetoprak. Son derece sevilen, itibar edilen bir isim. İsimlerin yıpranmaması, kırgınlıklar yaşanmaması için bir an evvel partilerin ittifakları açıklanmalıdır.

 

GÜNÜN SÖZÜ: Hayat, ileriye bakarak yaşanır, geriye bakarak anlaşılır…